Fram till sommaren är lyktväxten (Physalis) oansenlig. Bladen är ljusgröna och äggformade, blommorna vita eller gulaktiga och små. Men från blommorna utvecklas på hösten blomkåpor som mest liknar kinesiska lyktor. I blomklockorna finns oätliga frukter. Lanternorna är i allmänhet ljusa orangefärgade. Detta gör att den här glada växten är lätt att kombinera med andra snabbväxande växter.

Så eller köpa lyktväxten?
Det är ganska enkelt att så lanternplantor direkt på den avsedda platsen, men inomhus är skörden ofta större. Äldre plantor kan också delas. Våren är den idealiska tiden för att hitta en plats att så din lyktväxt på. Om du köper unga plantor ska du se till att de inte har gulnade eller torkade blad. Ju mer jorden filtas, desto bättre går det för växten. Växten kallas förresten också för ballongväxt, eftersom vissa växter har blomkåpor som ser ut som orangefärgade klot. Lanternplantan växer snabbt och du bör alltid ta hänsyn till detta när du letar efter en plats där de fina små lanternorna kommer att stå väl till pass. Växten blir inte högre än 20-30 centimeter. Om du planterar den i närheten av mindre starka växter är det bäst att göra det i en kruka eller åtminstone klippa av rötterna med en spade på våren. Annars kommer den här växten säkert att föröka sig.

Skötsel och beskärning
Lanternplantan gillar full sol och om du vill ha en god avkastning av blomkåpor och frukt bör du ta hänsyn till detta. Mer än tre timmars skugga per dag är för mycket för physalis. Växten föredrar också en kalkhaltig jord som är rik på näringsämnen och väldränerad. Lanternplantan är inte särskilt krävande, men du måste anstränga dig lite. På hösten bör du inte klippa plantan förrän lyktorna är fullt utvecklade och färgade. Därefter kan de torkas vackert. För detta tar du bort alla blad och låter stjälkarna torka i en vas på en varm plats. På våren är det viktigt att kontrollera vilka växter som har klarat vintern bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *